Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 22 Noiembrie 2019
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Analize si solutii GDPR

04Oct2019

Legea nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANSPDCP

Legea nr. 102/2005 reglementeaza infiintarea, organizarea si functionareaAutoritatii Nationale de Supraveghe a PrelucrariiDatelor cu Caracter Personal ( ANSPDCP). In contextul intrarii in plin clocot pe piata legislativa a GDPR-ului, Autoritatea este imputernicita cu atributii ce se prevad in Regulament (a se vedea art. 55-59 GDPR).Atat GDPR cat si Legea nationala stabilescindependenta ...
03Oct2019

GDPR in cazul avocatilor in-house

Avocatii in-house sunt expusi riscului neconformitatii cu GDPR. Avocatii in-house vor trebui saajute si sa asiste la implementarea GDPR, mai ales atunci cand modificarile se produc asupra intregii companii. Prin urmare, este vital ca avocatii in-house sa fie pregatiti pentru aceste schimbari si sa fie gata sa ia masuri.Impactul GDPRCu prezenta constanta, este sigur sa spunem ca ...
02Oct2019

Ce se intampla daca dorim sa cream profilul unui copil sau sa luam decizii automate care il privesc?

In cele mai multe cazuri, un copil ar trebui sa faca obiectul unei decizii care se bazeaza exclusiv pe temeiul prelucrarii automatizate (inclusiv profilare), in cazul in care aceasta are un efect juridic asupra copilului sau il afecteaza in mod similar semnificativ.GDPR le acorda copiilor dreptul de a nu fi subiectul unei astfel de decizii. Chiar daca exista exceptii de la acest drept (art. ...
02Oct2019

Cum procedam daca nu suntem siguri ca persoanele vizate sunt copii sau nu?

Aceasta chestiune poate fi o problema, in mod particular in mediul online sau alte prelucrari efectuate la distanta. Daca nu exista siguranta ca persoana vizata este un copil sau ce varsta are, atunci trebuie adoptata o abordare prudenta. Acest lucru poate insemna:proiectarea prelucrarii astfel incat sa ofere suficienta protectie unui copil;punerea in aplicare a unor masuri ...
30Sep2019

Relatia angajator – angajat

In conditiile in care o societate (X) detine doar datele personale ale salariatilor (Revisal) si datele actionarilor, ce repercusiuni (obligatii) va avea Regulamentul General Privind Protectia Datelor Personale (GDPR) asupra societatii in cauza?Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste ...
30Sep2019

Prevederi aplicabile prestatorilor de servicii in domeniul resurselor umane

O societate desfasoara activitatea de prestari servicii resurse umane (administrare, salarizare, contracte colective de munca, regulamente interne, fise de post, relatii cu institutiile statului: Somaj, Pensii, Sanatate). Serviciu externalizat pentru alte societati cu diverse obiecte de activitate.Avand in vedere obligatiile legislative, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, ...
24Sep2019

Date personale ce pot fi facute publice catre presa

de Andreea COMAN valabil la 24 Sep 2019
Intrebare: Un ziarist ne solicita datele personale ale unei persoane fizice cu care avem incheiat un contract de prestari servicii, pentru realizarea unui articol de presa. In acest contract nu sunt prevazute clauze referitoare la datele personale ale beneficiarului, ci doar o prevedere legata de obligatia noastra, in calitate de prestator, de a respecta legislatia privind protectia datelor personale. Cum ...
23Sep2019

17 masuri concrete pentru evitarea unei amenzi GDPR

GDPR stabileste in sarcina societatilor o serie de obligatii legate de protectia datelor cu caracter personal. Formularea folosita de GDPR, preluata si in legislatia nationala, se refera la obligatia generala a societatilor de pune in aplicare masuri tehnice si organizatorice adecvate. Pentru a descrie ce insemana aceste masuri terhnice si organizatorice, am facut o lista cu 17 masuri ...
19Sep2019

Fosta sotie a unui angajat solicita date privind veniturile fostului sot - respectare GDPR in situatia data

de Andreea COMAN valabil la 19 Sep 2019
Intrebare: Fosta sotie a unui fost angajat al nostru solicita date referitoare la veniturile angajatului/sotului din perioada cand acesta si-a desfasurat activitatea in cadrul institutiei noastre. Precizez ca divortul a avut loc inainte ca angajatul sa plece din institutie, iar acesta a decedat dupa ce i-au incetat raporturile contractuale cu noi. Exista vreun temei legal care sa ne permita/oblige sa-i ...
16Sep2019

Stocare copii dupa CI intr-o entitate publica

de Andreea COMAN valabil la 16 Sep 2019
Intrebare: Vreau sa stiu daca noi ca serviciu public avem dreptul sa solicitam si sa stocam copii dupa cartile de identitate ale clientilor cu care incheiem contracte. Mentionam faptul ca aceste copii sunt colectate intr-o perioada de doua saptamani pentru incheierea a aproximativ 30.000 de contracte ceea ce face imposibila transcrierea datelor personale in baza de date a societatii. In acest sens as vrea ...
12Aug2019

Dilemele legate de prelucrarea categoriilor speciale de date cu caracter personal in conformitate cu Regulamentul general privind protectia datelor (II)

Acest articol este al doilea dintr-o serie referitoare la Dilemele legate de prelucrarea categoriilor speciale de date cu caracter personal in conformitate cu Regulamentul general privind protectia datelor, fiind urmarea primului articol in cadrul caruia am discutat despre corelarea articolelor 6 si 9 din GDPR, disponibil in nr. 17 al Revistei Romane de Protectia Datelor.De aceasta ...
09Aug2019

Conformitatea GDPR prin automatizare [Robotic Process Automations (RPA)]

Intrucat neconformitatea cu GDPR implica riscuri financiare si reputationale este imperativ ca toate companiile sa intreprinda actiuni pentru a-si asigura conformitatea, aspecte aplicabile in special companiilor care pana la acest moment nu au demarat/finalizat procesul de conformitate cu GDPR. Pentru a accelera indeplinirea acestor actiuni de conformitate, Robotic Process Automation (RPA) poate ...
18Iul2019

Copie CI pentru soferii unei firme de transport

de Andreea COMAN valabil la 18 Iul 2019
Intrebare: O societate comerciala de transport si logistica doreste, din ratiuni de securitate si in considerarea unor grave incidente anterioare (furturi de marfa de valori de peste 10.0000 euro), sa faca copii dupa actele de identitate a soferilor (care nu sunt angajatii sai ci a unor terti) si pe care sa le pastreze maxim 3-4 luni dupa care sa le stearga; arhivarea documentelor se face pe suport ...
Pagina: 123456»
x