Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 9 Decembrie 2022
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
PortalProtectiaDatelor.ro Un produs marca Rentrop&Straton

Romanii se folosesc de GDPR! Numarul de plangeri, in continuare mare



Datele centralizate de ANSPDCP arata ca romanii se folosesc de prevederile GDPR, dar numarul de investigatii pornite nu este pe masura plangerilor.

In cursul anului 2021, Autoritatea nationala de supraveghere a primit un numar de 5006 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitate, pe baza carora au fost deschise 691 investigatii.

Ca urmare a investigatiilor, au fost aplicate 36 de amenzi in cuantum total de 371.131,95 lei.

De asemenea, au mai fost aplicate 93 de avertismente si au fost dispuse 56 de masuri corective si o avertizare.

Plangerile primite de Autoritatea nationala de supraveghere in anul 2021 au vizat, in principal, urmatoarele domenii:
  • incalcarea drepturilor persoanelor vizate, in special, a dreptului de acces al persoanei vizate si a dreptului la stergerea datelor acesteia;
  • prelucrarea imaginilor prin intermediul sistemelor de supraveghere video instalate de asociatiile de proprietari;
  • prelucrarea datelor cu caracter personal cu incalcarea prevederilor art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679;
  • incalcarea masurilor de securitate si confidentialitate a prelucrarilor de date cu caracter personal;
  • primirea de mesaje comerciale nesolicitate.
In anul 2021, in ceea ce priveste activitatea de solutionare a plangerilor GDPR, Autoritatea nationala de supraveghere a primit un numar total de 4634 plangeri, pe baza carora au fost demarate 319 investigatii.

Urmare a investigatiilor efectuate pe baza plangerilor, au fost aplicate urmatoarele sanctiuni contraventionale de catre ANSPDCP:
  • 15 amenzi, dintre care 14 in baza Regulamentului (UE) 2016/679, reprezentand un cuantum total de 141.530,1 Lei (echivalentul sumei de 28.700 Euro) si o amenda in baza Legii nr. 506/2004, in cuantum total de 10.000 Lei;
  • 71 de avertismente;
  • 40 masuri corective in baza dispozitiilor art. 58 alin. (2) lit. c) si d) din Regulamentul (UE) 2016/679.

In anul 2021, in ceea ce priveste incidentele de securitate, operatorii de date au transmis un numar de 201 de notificari, iar sesizarile privind posibile neconformitati cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 s-au ridicat la un numar de 171.

Incalcarile de securitate au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:
  • confidentialitatea/disponibilitatea/integritatea datelor cu caracter personal afectate ca urmare a dezvaluirilor neautorizate, ori ca urmare a unui software malitios, de tip ransomware;
  • accesul ilegal/neautorizat la datele cu caracter personal ale clientilor din sistemul bancar;
  • accesul neautorizat la sistemele de supraveghere video cu circuit inchis (CCTV);
  • dezvaluirea de date cu caracter personal in sistemul medical.

Pe baza sesizarilor primite si incalcarilor de securitate notificate de catre operatorii de date cu caracter personal, pe parcursul anului 2021, la nivelul Autoritatii nationale de supraveghere au fost demarate un numar de 372 de verificari si investigatii din oficiu.

Urmare a investigatiilor efectuate din oficiu, in anul 2021 au fost aplicate 21 amenzi, in cuantum total de 35.000 Lei (din care 3 amenzi in cuantum total de 25.000 Lei in baza Legii nr. 506/2004 si o amenda in cuantum de 10.000 Lei in baza Legii nr. 190/2018) si 184.601,85 Lei (39.750 EUR, in baza Regulamentului (UE) 2016/679), 22 avertismente,16 masuri corective si 1 avertizare.

Newsletter PortalProtectiaDatelor.ro

Munca la domiciliu - Aspecte practice privind GDPR

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalProtectiaDatelor.ro si primesti cadou Raportul special "Munca la domiciliu - Aspecte practice privind GDPR"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

x