Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 3 Februarie 2023
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
PortalProtectiaDatelor.ro Un produs marca Rentrop&Straton

Institutie publica amendata pentru neimplementarea GDPR

23 Dec 2022
Portal Protectia Datelor Raspuns oferit de
Portal Protectia Datelor


Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a anuntat ca a amendat Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor cu suma de 13.000 de lei pentru neimplementarea unor masuri tehnice si organizatorice dispuse anterior de Autoritate, ca urmare a evaluarii privind riscul pentru drepturile si libertatile persoanelor.

"Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat in cursul lunii noiembrie o investigatie la operatorul Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si a constatat incalcarea prevederilor art. 14 alin. (7) coroborat cu art. 14 alin. (1) si art. 13 alin. (4) din Legea 190/2018. Operatorul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 13.000 lei", precizeaza ANSPDCP intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, investigatia a fost demarata pentru verificarea indeplinirii de catre ANRP a masurilor de remediere dispuse anterior acestui operator, printr-un proces-verbal de constatare/sanctionare a contraventiilor din septembrie.

In acest context, arata ANSPDCP, prin procesul verbal anterior, operatorul ANRP a fost sanctionat cu avertisment pentru incalcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) si art. 6 din RGPD, fiind obligat, totodata, prin planul de remediere, ca in termen de 20 de zile sa asigure conformitatea cu dispozitiile RGPD a operatiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a celor efectuate prin intermediul sistemului de supraveghere video, prin implementarea de masuri tehnice si organizatorice ca urmare a evaluarii privind riscul pentru drepturile si libertatile persoanelor (de ex. proceduri de lucru referitoare la protectia datelor cu caracter personal, precum si masuri privind instruirea periodica a persoanelor care actioneaza sub autoritatea sa, referitor la obligatiile ce le revin conform prevederilor RGPD si la riscurile pe care le comporta prelucrarea datelor cu caracter personal, in functie de specificul activitatii).

"Intrucat operatorul nu a comunicat masurile luate, in luna noiembrie, s-a efectuat o noua investigatie la ANRP cu privire la indeplinirea masurilor prevazute in planul de remediere anexa la procesul-verbal din septembrie. In cadrul acesteia, reprezentantii operatorului au declarat ca documente precum "Regulament supraveghere video 2022.docx" sau "Procedura de sistem privind prelucrarea datelor cu caracter personal" nu au fost aprobate si ca atare nu au fost aduse la cunostinta personalului din subordinea ANRP care prelucreaza date. Totodata, reprezentantii operatorului au sustinut ca nu au avut loc instruiri periodice ale persoanelor care actioneaza sub autoritatea ANRP", se mentioneaza in comunicat.

Ca atare, spune Autoritatea Nationala de Supraveghere, s-a constatat ca ANRP nu a dus la indeplinire masurile prevazute in planul de masuri stabilit de ANSPDCP, incalcand astfel prevederile art. 14 alin. (7) coroborat cu art. 14 alin. (1) si art. 13 alin. (4) din Legea 190/2018.

ANSPDCP atrage atentia ca, in aplicarea Legii 190/2018, autoritatilor publice li se pot aplica avertismente insotite de planuri de remediere, iar daca acestea nu aduc la indeplinire in totalitate masurile prevazute in planul de remediere, institutia poate aplica sanctiunea contraventionala a amenzii.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a platit amenda contraventionala.

Newsletter PortalProtectiaDatelor.ro

Munca la domiciliu - Aspecte practice privind GDPR

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalProtectiaDatelor.ro si primesti cadou Raportul special "Munca la domiciliu - Aspecte practice privind GDPR"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

x