Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 10 Iulie 2020
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
portalprotectiadatelor.ro Un produs marca Rentrop&Straton

GDPR, dupa 2 ani in Romania. Amenzi si lectii invatate


Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR) a implinit luni 2 ani de cand este implementat in Romania. Amenzile dure si avertismentele au dus la invatarea de lectii care pentru unele entitati au fost de-a dreptul dure.

Protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal este un drept fundamental. Articolul 8 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene ( carta ) si articolul 16 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) prevad dreptul oricarei persoane la protectia datelor cu caracter personal care o privesc.

In primul rand, privim partea pozitiva majora a GDPR. Actul a dus la crearea a peste jumatate de milion de locuri noi de munca la nivelul intregului bloc comunitar. Specializarea Data Protection Officer (DPO) se regaseste in majoritatea companiilor cu sediul intr-o tara membra UE, unde, totodata, au fost create afaceri noi care se ocupa cu externalizarea acestei obligativitati. GDPR a instituit reguli noi si sanctiuni mari, dar a ajutat si la dezvoltarea unei intregi noi nise.

In al doilea rand, aniversarea de 2 ani a GDPR coincide cu pandemia Covid-19, iar dezbaterile din spatiul public ne arata ca persoanele fizice si juridice iau din ce in ce mai serios prelucrarea datelor personale. E un semn ca atat companiile, cat si cetatenii sunt constienti de implicatiile pe care le au acest domeniu.

In al treilea rand, in Romania institutia responsabila de aplicarea corecta a GDPR si a actelor normative conexe este ANSPDCP.

Retinem! Evolutiile tehnologice rapide si globalizarea au generat noi provocari pentru protectia datelor cu caracter personal. Amploarea colectarii si a schimbului de date cu caracter personal a crescut in mod semnificativ. Tehnologia permite atat societatilor private, cat si autoritatilor publice sa utilizeze date cu caracter personal la un nivel fara precedent in cadrul activitatilor lor. Din ce in ce mai mult, persoanele fizice fac publice la nivel mondial informatii cu caracter personal. Tehnologia a transformat deopotriva economia si viata sociala si ar trebui sa faciliteze in continuare libera circulatie a datelor cu caracter personal in cadrul Uniunii si transferul catre tari terte si organizatii internationale, asigurand, totodata, un nivel ridicat de protectie a datelor cu caracter personal.

La nivelul UE, cea mai mare sanctiune a fost primita de Google in Franta. Compania va trebui sa achite 50 de milioane de euro, intrucat nu a platit inca sanctiunea.

Finalmente, retinem ca Autoritatea Nationala de Supraveghere isi propune sa acorde aceeasi atentie activitatii de control si celei de solutionare a plangerilor, constienti fiind ca diversitatea situatiilor specifice domeniului protectiei datelor va reprezenta o provocare pentru institutie, in contextul evolutiilor tehnologice accentuate din societate.


Newsletter portalprotectiadatelor.ro

Top 3 studii de caz bazate pe amenzile GDPR

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalprotectiadatelor.ro si primesti cadou Raportul special "Top 3 studii de caz bazate pe amenzile GDPR"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

x